Quatt


Ik ben mij aan het oriënteren op een Quatt hybride warmtepomp.
Belangrijkste redenen.

  • Ten eerste natuurlijk een steentje bijdragen aan de energietransitie en dus minder gas gebruiken.
  • Quatt is relatief een goedkope monoblock warmtepomp. Dit bedrijf levert direct aan de consument, dus zonder tussenkomst van een installateur. Bovendien is een monoblock makkelijker te installeren. Wordt eenvoudig in het cv-systeem opgenomen.
  • Een heel groot voordeel vind ik, dat de software ontwikkelaars van Quatt en Tado (Multizone slimme thermostaten) hun systemen op elkaar afgestemd hebben. Daarom is Quatt de enige warmtepomp die goed kan samenwerken met Tado. Aangezien wij al enige jaren Tado hebben is dit dus een logische keus. Scheelt weer investering in een nieuwe thermostaat.
  • Al met al wordt zo de terugverdientijd een stuk aantrekkelijker. Een eerste berekening geeft 5 jaar en 9 maanden. Bij een andere offerte was dit zo’n 10 jaar.
  • Aangezien wij met een warmtepomp onder de 500m2 gas afname komen, komen we ook in een andere tariefgroep van Liander. Dat scheelt dus ook nog eens €70/jaar.
  • Op Tweakers is een zeer levendig toppic betreffende de Quatt. Dat is zeer leerzaam, want wil je er alles uit halen, dan is het handig om een en ander te begrijpen. Met een warmtepomp verwarm je nu eenmaal geheel anders dan met CV.
    Deel 2
  • Een bijzonderheid die daar vaak voorbij komt is dat je een vuilafscheider in het systeem opneemt. Die levert Quatt zelf niet, maar ze monteren hem wel voor je. Voor met name de oudere cv-installaties sterk aanbevolen. Ik denk deze van Spirotech te nemen.

Uitzetten warmtevraag TADO radiatorknoppen
- Ga in de TADO app naar Settings -> Rooms & Devices
- Klik op de ruimte die je aan wil passen (niet de knop!)
- Klik op "Zone Controller" en zet deze op "Not assigned"

Nu heb je van je TADO knop dus eigenlijk een "normale" thermostaatknop gemaakt, maar dan met tijdsschema's. Hij "loopt mee" met de normale warmtevraag maar vraagt zelf geen warmte meer. Maakt voor mij de regeling een stuk minder zenuwachtig.

Handleiding