Zelbouw bascabinet deel 1; Skytronic & DEW

Dit bericht verdient een inleiding. Rond mijn 40e ben ik begonnen met basgitaar spelen. Ik was in die periode toe aan een nieuwe uitdaging. In gesprek met de bassist van het toenmalige gelegenheidsbandje waarin ik samen met een zangeres de zang voor mijn rekening nam, kwamen we tot de conclusie, dat op een basgitaar maar 4 snaren zitten. Dat het dus niet zo moeilijk moest zijn, om te leren bespelen. Sec gezien heb je zelfs aan 1 snaar genoeg. Nooit serieus een instrument leren bespelen en dus zonder enige kennis de winkel van de plaatselijke gitaarbouwer binnengestapt en een goedkope basgitaar gekocht. Meteen op les gegaan en binnen een jaar zat ik in een band. Tot mijn verbazing bleek dat ding mij goed te liggen. Vele bandjes volgden. Allemaal amateur en voor de lol. Maar zoals dat vaak gaat, bandjes komen en gaan. Met een baanwissel en andere drukte een aantal jaren geleden, was het basspelen wat op de achtergrond geraakt. Op wat gelegenheid dingetjes na. 
Dit voorjaar werd ik gevraagd voor een band en heb ik de draad weer opgepakt. Inmiddels is er een tweede bandje bij gekomen, dus ik heb het er maar druk mee. Hartstikke leuk en al een mooie voorbereiding op mijn pensioen volgend jaar. Ik ben daarom ook maar naar drie dagen werken gegaan. Wat een feest. Nu oefen ik met beide bandjes in ruimtes waar het spul al klaar staat. 
Dus mijn eigen basscombi staat vooral in de kast. Laatst tussen de coronagolven in, hadden we een optreden. Daar wel mijn 40 jaar oude Dynacord bs412 mee naartoe genomen. Een beest van een combi. Zo een dus. Plaatje van internet.

EED5DB2B-2F0B-44A8-BFE6-31E1986671D0.jpeg

Nu is het een band met 4 blazers, een drummer die lekker aantikt, een gitarist die ook goed te horen is, een pianist en de zangeres. Kortom veel geluid om mij heen. Komt de geluidsman naar mij toe. De bas kan wel wat zachter. OK. Maar tja zachter! Man ik hoor mijzelf nauwelijks.  

:lol:

Conclusie. De jaren gaan spelen met mijn gehoor. En ja als je vlak op de Dynacord staat hoor je jezelf in die brij minder dan het publiek. Dat heb je met die lage tonen. 

Tijd voor een experiment. Ik heb een hele rits speakers uit de 800 serie staan. Een drietal sets staan wekelijks te spelen. Een aantal sets moeten nog gerefoamed en opgeknapt worden. Ooit eens voor weinig geld een set FB821 op de kop getikt die verkloot waren met nieuwe woofers meer bedoeld voor in de auto. 

viewtopic.php?f=9&t=6993&p=124167#p124167

Het idee. Zelf een Bass cabinet maken met deze woofers en materiaal wat ik heb liggen. Dan hoeft het niet veel te kosten. 
Eerste experiment was deze autospeakers terug in een ook al vernaggelde FB820 en maar eens aansluiten op de Dynacord. 

Dat viel niet tegen. Kortom het idee om een extra cabinet voor op de combo of zelfs als eigen monitor, kreeg gestalte. 
Vorige week een eerste proefversie in elkaar geknutseld. Na eerst wat gespetter, uitvallen e.d. (Een gedeelte in de versterker wat weer tot leven kwam, of waren het de speakers die jaren stilstand van zich af moesten schudden?) Was het resultaat nog vetter dan het experiment met de FB820. Dat geeft de burger moed. 

Ik kan je nu al vertellen, dat ik het internet redelijk doorgespit heb. Dat ik het idee om een geheel doorgerekende box te maken heb laten varen. Het wordt dus een op gevoel, intuïtie, bij elkaar gesprokkelde internet informatie, experiment met een hoog trial and error gehalte, maar dat mag de pret niet drukken. Het is een mooi proces. Morgen ga ik er weer mee aan de slag en zal ik wat eerste foto’s posten. Natuurlijk zijn jullie adviezen altijd welkom. En ik zal zeker ook nog wel wat vragen hebben.

De opzet is dus een bascabinet om bovenop de Dynacord te zetten. Iets meer op oorhoogte of als monitor op de grond voor mij of naast mij. Of het werkt bij een optreden? Geen idee. We gaan het zien. 

Als woofers twee Skytronics. Volgens mij vooral bedoeld voor boem-boem in auto's. Ooit zoals al gezegd verkregen als bijvangst. Geen topspul, maar er komt geluid uit. En in de proef klonken ze niet slecht. En dit wordt geen hifi-kast.

5808657C-54AE-49A0-AC49-64F348A1CCAC.jpeg
2015E3AA-C283-42B2-BDF6-AA8B5D135EE1.jpeg

Nu heeft de dynacord een uitgang voor een cabinet. 200Watt aan 8 Ohm. 

Tja en twee speakers in serie geeft 16 Ohm en parallel 4 Ohm.Nu heb ik ook nog twee zeer bejaarde DEW speakertjes liggen. Ik schat zo'n 50 jaar oud. Degelijk en zwaar. Zal wel zo'n 30 Watt zijn.

943F4E44-23B9-4D1A-BB0A-9727414D66A8.jpeg
27F78F27-D41C-4DB0-AF69-7A8A3A69E4C4.jpeg

Kortom nadat ik de kist in de belangrijkste onderdelen gezaagd had, deze in elkaar gezet zonder lijm met lamello's en lijmklemmen.

Volgende proef. Een skytronic in serie met de DEW. En vervolgens twee van deze setjes parallel. Dat geeft keurig 8 Ohm.

Best wel spannend. Wat zou het Opleveren? Met de kans dat ik de DEW's opblaas. Nu had ik ergens gelezen, dat wellicht niet erg gebruikelijk, je zeker twee verschillende speakers zo in serie kunt zetten. Ze zouden zelfs als een soort filter voor elkaar werken en elkaars pieken in de frequenties opvangen. Het zal. Hier laat mijn kennis mij in de steek, maar wellicht is er een forumlid die hier meer van weet.

Zoals al eerder gemeld, was er eerst wat gekraak en uitval, maar na een paar minuten spelen klonk het best goed. Wat zeg ik VET. Hier moest zeker eerst iets uit een winterslaap komen, maar toen klonk het boven verwachting. En de speakers gedroegen zich keurig. Geen heftige uitslagen en geklapper. Kortom. Het echte werk kon beginnen.
Het wordt een gesloten kast. Meer zekerheid op goed geluid, zonder een op de speakers afgestemde berekening. Iets wat bij bas reflex veel preciezer komt. Dat betekent, wel minder laag, maar daar zorgt de Dynacord wel voor. Dan wordt het dus gokken. De kast moet matchen met de Dynacord. De baffle daarvan staat in een hoek van 10 graden, dus ook voor dit cabinet daar voor gekozen. Loopt de lijn mooi door en iets omhoog gericht is natuurlijk alleen maar beter. En zo kom ik dus ook aan de maten. Breedte en diepte van de Dynacord met het deksel er achter gehangen. (De Dynacord is combo en flightcase ineen. Omdat ik hem op wielen heb gezet, hang ik het deksel altijd aan de achterkant. Anders is hij topzwaar.)Tot slot is een en ander ook nog afhankelijk van de resten plaatmateriaal. Uiteindelijk deze maten:Diep: 40 en 35 cmHoog: 32,5cmBreed: 67 cm. Extern geeft dit een 82 liter.Ik heb er voor gekozen om de twee Skytronics hun eigen kastje te geven. Elk zo'n 20 liter netto. De DEW's samen in een ruimte. Volgens mij qua inhoud redelijk in de buurt van de inhoud van de Heco box waar ze ooit in zaten. Netto zo'n 13 liter. Eerst had ik een symmetrische lay-out voor de speakers gekozen. 

16C2BAD4-6BF0-45E5-BED6-00B26628AEEB.jpeg

Lachen.  

:lol:

:roll: Matchte totaal niet met de Dynacord.Kortom dat aangepast. 

EEB68A5B-DF9F-484B-A066-89112E2119B4.jpeg

Zoals je ziet heeft elk kastje een eigen baffle. Daarover een afdekkende plaat en vervolgens alles zeer stijf verlijmd en geschroefd. In totaal is de baffle 27 mm dik. Binnenin nog wat bracing aangebracht. Alles goed in elkaar met lamello's, houtlijm en schroeven. Mooi stijf geheel. 

D5FE397B-9B76-4F78-B5D9-179936280BFD.jpeg

Nu in de plamuur. Morgen eerst maar weer eens testen en dan schuren en verven.Ook deze test met een vrijwel gesloten kast helemaal goed. Ook als monitor lijkt de kast goed te werken. Nu afwerken, demping aanbrengen en sluiten.

A4A23C96-E43F-4E0D-98F7-18DEB3EE4448.jpeg

Wat de demping betreft. Ik denk aan een combinatie van noppen schuim en wol.

verder. 

De Dynacord is afgewerkt met een structuurverf. Toentertijd gangbaar in het afwerken van PA-materiaal. Nu is dit wel verkrijgbaar, maar dan gaan de kosten onnodig omhoog. Wat ook kan is zelf maken. 

Pot zwarte watergedragen satin verf van de Action en wat zaagsel.

Werkwijze:
Kast plamuren en schuren.
Geen grondverf, maar zwarte verf meteen op het hout.
In de nog natte verf met een huishoudzeef fijn zaagsel strooien.
Half uur laten drogen en daarna narollen met verf.Door het zaagsel krijg je meteen een dikke perfect dekkende laag. Dit goed laten drogen.
Hierna nog een keer zeer lichtjes schuren, om de scherpte wat van de vezels te halen. 
Hierna aflakken.

Nog een plaatje van de demping. 

Volgens advies van Harry. Noppenschuim tegen de wanden en verder opgevuld met wol. 


Na het verven beschermhoeken monteren, handgrepen en rubberen voetjes. 
Hierna de drivers gemonteerd en een speakon aansluiting.

Tot slot, voor de drivers roosters geplaatst. 

27B45628-DAF9-4D0D-A724-F38B83316C78.jpeg
D6E731B8-886A-4B88-85C9-C96B51915C3F.jpeg

Boven voorbeeld als vloermonitor. Aan een zijkant ook rubberen voetjes gemonteerd. Zo kan hij ook als zijmonitor staan. Wat het beste is, is geheel afhankelijk van de ruimte waar je binnen moet staan. Sta je als band in een hoekje gepropt, zal hij wel op de Dynacord komen. Heb je iets meer ruimte, dan is een opstelling als zijmonitor of wellicht zelfs als vloermonitor mogelijk. 
En het resultaat. 

3D3EA413-BF91-459A-9DA4-206F7AB14C37.jpeg
C499FBA8-EF3E-4050-8AD5-D78C7345E079.jpeg
BF5EC023-8F08-4553-AC31-EE2BC59CA97F.jpeg