Het vermogen van radiatoren.

IMI een producent van o.a. Radiatorkranen heeft een handige app om het vermogen van een radiator te berekenen. 

‎HyTools in de App Store

‎IMI Hydronic Engineering introduceert met trots het nieuwe HyTools, de gebruikersvriendelijke calculatie-App voor HVAC professionals. Inbegrepen functies: * …

Op het moment dat je de aanvoertemperatuur van de ketel verlaagt, vermindert het vermogen van de radiator. In onderstaande plaatjes kun je zien, wat dit doet als je verlaagt van 80C naar 40C. Die 80C is een mooi voorbeeld van hoe ketels vroeger werden ingesteld. De 40C is een voorbeeld voor een warmtepompinstallatie.

Er blijft dan maar zo’n 1/5 over van het oorspronkelijke vermogen. 

Iets om rekening te houden, als je over een warmtepomp denkt. Heb je een al wat oudere installatie, dan is deze veelal overgedimensioneerd. Heb je naderhand geïsoleerd, dan is het huidige benodigde vermogen beduidend lager. Of het voldoende is kun je uitproberen door de ketel een poos op 40C te zetten. Lukt het bij temperaturen boven het vriespunt om de ruimte warm te krijgen, dan kan het met een hybride warmtepomp. Immers in een hybride opstelling kan de cv-ketel bijspringen. 

Je kunt het vermogen opkrikken door radiatorventilatoren te plaatsen. Daarover later meer. 

Vervangen door laagtemperatuur radiatoren kan ook, maar dan wordt het in kosten een geheel ander verhaal. 

Dit maakt ook duidelijk, waarom je bij een warmtepomp eigenlijk geen nachtverlaging moet toepassen. Het vermogen is te gering om grote temperatuurverschillen te overbruggen. Veelal wordt geadviseerd maximaal 2C verschil en verhogen in stappen van 0,5C/uur. Wil je het ‘s avonds 21C hebben, dan ‘s nachts minimaal 19C. De temperatuur 24/7 gelijk houden is nog beter. Dan hoeft de warmtepomp/radiator alleen het warmteverlies van de ruimte te compenseren.