Waterzijdig inregelen.
Iets wat bij de eerste cv-installaties heel normaal was, is met de komst van moderne installaties met een cv-pomp weer verdwenen. Met de komst van lage temperatuur verwarming is waterzijdig inregelen weer populair geworden. Op het internet is er ontzettend veel informatie over te vinden. In dit filmpje wordt het mooi uitgelegd.
Kort gezegd is waterzijdig inregelen het in balans brengen van de radiatoren onderling. Dat een ruimte vlak bij de ketel in mum van tijd warm is en een ruimte verder weg moeilijk op temperatuur te krijgen is. Heb je de aanvoertemperatuur van de ketel hoog staan, dan merk je dit niet zo snel. Hoe lager die temperatuur echter , hoe meer dat gaat spelen. Aangezien een lagere keteltemperatuur zuiniger stookt is het de moeite waard hier eens naar te kijken.
Met het volgende plaatje wordt die onbalans mooi geïllustreerd. Bij de eerste radiator gaat het water er veel te warm uit. Bij het middelste plaatje is er te weinig afgifte. Het laatste plaatje is zoals het moet. Bovenin komt het warme water in de radiator en na afgifte gaat er koeler water aan de onderkant weer uit. Het verschil moet +/- 25% zijn. Op de onderste rij hetzelfde verhaal, maar dan met radiatoren met verschillende afmetingen. Hier is de middelste radiator goed ingesteld.
Er zijn meerdere manieren om een radiator goed in te regelen. De meest voorkomende is, dat de radiator is uitgerust met een voetventiel. Hiermee kun je de waterstroom knijpen. Dit ventiel zit altijd aan de uitvoerkant, dus onderaan de radiator. Onder het dopje zit een schroef, die je met een schroevendraaier of inbussleutel kunt stellen. Een ding waar je rekening mee moet houden bij een voetventiel is de kans op verstopping. Is je systeem vervuild met roestdeeltjes e.d. Dan heb je kans dat het voetventiel, als je deze meer dichtdraait gaat verstoppen. Houd dit dus in de gaten. De beste oplossing hiervoor is het plaatsen van een vuilafscheider. Daarmee houd je het gehele systeem schoner. Bij het plaatsen van een warmtepomp wordt dit standaard gedaan. Alternatief is het plaatsen op de betreffende radiator van een dynamische kraan, maar dan blijft er vuil in het systeem.
Ik had geen klachten, maar had geen idee of onze cv-installatie wel in balans is. Aangezien ik experimenteer met een steeds lagere aanvoertemperatuur werd het tijd om hier eens naar te kijken. Nu kun je dit door een installateur laten doen, bijvoorbeeld als je een nieuwe ketel of een warmtepomp aanschaft, maar reken dan op minimaal €500. Dit kunnen we ook zelf.
Ik heb een infraroodthermometer gekocht en ben aan de slag gegaan. Ook hier zijn weer divers filmpjes over te vinden. Bijvoorbeeld deze.
In tegenstelling tot het filmpje start ik overigens niet met het ventiel helemaal dicht, maar helemaal open. In mijn situatie was dit handiger.
Tot mijn verrassing is onze installatie goed in balans. Op de radiator in de achterkamer na. Die heb ik flink moeten knijpen. Het resultaat:
Toelichting. De rode kamers kan ik niet inregelen, omdat die radiatoren geen voetventiel hebben. De keuken is nog weer een situatie apart. Daar hangen twee grote designradiatoren welke aangestuurd worden door één thermostaatknop. Zoals je ziet zijn de rechter en de linker flink in onbalans. Meet ik echter op de punten waar ze samen komen, Meet ik 26%. Dat is dus keurig.
De zolder, onze slaapkamer is wat aan de lage kant. Dit is echter ook een grote designradiator. Die kan de warmte goed kwijt en met 21% ben ik dik tevreden.
Mocht je de infraroodthermometer willen lenen en meer info willen hebben, ben je van harte welkom.