Bosch Combi SystemM

4 juli 2021

Vandaag een bijzondere verzameling gereedschappen op Marktplaats gekocht voor een mooie prijs. Stond vlak in de buurt te koop.

Nog geen idee, of ik het ga gebruiken. Maar mijn experimenteerdrang heeft het gewonnen. Het kan zomaar zijn, dat ik het voor bepaalde toepassingen in mijn kleine werkplaats juist wel kan gebruiken. Eerst ieder onderdeel maar eens grondig bestuderen en schoonmaken. 

De foto’s van Marktplaats:

Zie ook https://www.woodworking.nl/threads/bosch-combi-systemm.32496/

Een hele website over het systeem: http://bosch-combi.de/

Op mfbfreaks een draadje over de Philips serie: https://forum-mfbfreaks.nl/viewtopic.php?f=1&t=12468Er zit ook een catalogus bij. Even wat prijzen. Overigens lijkt het Philips spul sprekend op de plaatjes in deze Bosch catalogus.
Ook toen werd er al over en weer gelabeld. 

AEG had een vergelijkbare set.

Update September 2021
Ik ben ontzettend tevreden met mijn DeWalt combi zaagmachine. Deze machine heeft echter één nadeel. Je kunt er niet in verstek mee schulpen zoals bij een zaagtafel. 

Voor platen  kan ik dat wel, met mijn verticale platenzaag. Voor smalle planken werkt dat echter niet echt. Met de Bosch Combi  kan ik echter een kleine zaagtafel maken, waarop dit dus wel kan. Een eerste proef ging uitstekend. Het bijgeleverde zaagblad heeft echter maar 12 tanden, dus het zaagwerk was nogal grof. Daarom een nieuw zaagblad mat 40 tanden gekocht. Ik heb een French cleat op wanden aangebracht en het ging uitstekend om de plankjes op 45 graden te zagen, met deze opstelling.

Vandaag een bijpassende Boormachine ontvangen. 280W / 3000/min. Volgens de folder de Bosch Combi E1 (E11) gemaakt door Scintilla Zwitserland.
Deze machine heeft de kenmerkende langere voorkop, waardoor deze gebruikt kan worden met alle opzetstukken. De voorkop op mijn andere machines is te kort.

Volgende. De schuurtafel gereed gemaakt. Hiervoor heb ik de schuurschijf met klittenband beplakt, zodat mijn Wurth schuurpapier er op kan. 

Eerst vlak geschuurd en ontvet.

Ook deze schuurtafel is natuurlijk weer in de gewenste hoek te verstellen. 

Voor bepaalde klusjes is een stationaire decoupeerzaag handig.
Wel dat werkt in dit systeem ook prima. Wel heb je daar zaagjes voor nodig met de dubbele T-schacht.voor zover ik weet worden die niet meer gemaakt. Als iemand dus nog wat heeft liggen, houd ik mij aanbevolen. 

Links en midden zaagjes met dubbele T-schacht. Rechts een zaagje met de nu meest gangbare schacht. Deze is ook breder.

En dan komt er nog een setje voorbij. Voor nog geen tientje kon ik die niet voorbij laten gaan. 

Vanmiddag een freestafel gemaakt met het systeem. Geklemd in een workmate. Als aandrijving, mijn AEG boormachine, die ook  al meer dan 40 jaar oud is. Die heeft van deze machines het hoogste toerental. Proefgedraaid met stukjes vuren. Zeer tevreden met het resultaat. 

En dan kom je een kist ongeregeld tegen op Marktplaats. Wel ver uit de buurt en alleen ophalen. Gelukkig kon ik een rit  combineren. Eerst maar weer de marktplaats foto’s.

En dan is het een uitdaging, om even een mooie kijkdoos te maken. Met behulp van plaatjes uit de handleiding bij het gehele systeem en uit onderstaande boek.

Zo moet het er bij aankoop ongeveer hebben uitgezien. Een en ander was natuurlijk afhankelijk van wat er bij de basisset gekocht werd. Zo kun je de centerpunt voor het draaibankje in de tafel monteren, maar hier zat een speciaal beugeltje bij. Wel zo handig. Wat ontbrak bij de vorige set is het drietandje. Blij dus, dat deze in deze kist niet ontbrak. Zo zitten bij deze set ook alle freesringen voor de cirkelzaag, wat bij de andere set ook niet compleet is. (Met die freesringen kun je het zaagblad min of meer laten wiebelen, zodat je met de cirkelzaag bredere sleuven kunt frezen)

Het tafeltje is in deze set ook anders. Bij de andere set, kun je een cirkel in het midden verwijderen. Ik heb dat toegepast voor het frezen. Zie hierboven. Bij dit tafeltje kan dat niet. 

Extra bij deze set is een schaaf van Bosch. Weliswaar iets langer dan de Philips, maar die heeft dan weer een knop om de schaafdiepte in te stellen. Verder een slijpapparaat en een voorkop, die je in het systeem kunt laten zitten. Je kunt dan sneller wisselen is de gedachte erachter. Ik zie dat voordeel niet zo. Het is wel weer een extra overbrenging. Wat wel een voordeel is, dat je boormachines met een smallere voorkop, dus ook van andere merken, nu in het hele systeem kunt toepassen. Zo heb ik nog een Vendex machientje met elektronische toerentalregeling. Van de slijper is een deel van de boorkopklem afgebroken. Daar moet ik dus nog iets op verzinnen. 

Update 9 november 2021Van een forumlid van mfbfreaks 

https://forum-mfbfreaks.nl/viewtopic.php?f=1&t=12468 heb ik een paar setjes zaagjes voor de decoupeerzaagkop gekregen. Erg blij mee.

28 november 2021
Ik had met het systeem al een opstelling gemaakt voor een freestafeltje. Gewoon het freesmachine in een boormachine. Nu heeft een boormachine maar een laag toerental in verhouding met een bovenfrees. Dat hogere toerental geeft mooiere resultaten, maar met de zijwaartse krachten is een boormachine er ook niet echt geschikt voor. Nu had ik vorig jaar al eens een Parkside bovenfrees gekocht. Het Bosch Combisysteem heeft een mooi tafeltje en ook nog eens traploos verstelbaar. Vandaag dus een en ander gecombineerd. 

Eerst de bovenfrees van een handvat ontdaan, welke in de weg zit. Tevens de grondplaat verwijderd welke wel mooi als boormal kan dienen.  De juiste positie bepaald en de gaten geboord en verdiept. 

Vervolgens tussen verstelmechanisme en de machine een oplossing bedacht zodat de machine mooi klem zit. 

En dit is dan het resultaat. Mooi freestafeltje. Morgen nog een tussenstekker met schakelaar kopen. Want ja de schakelaar op de machine moet je voor stationair met een tiewrap vastzetten. Morgen ook het gat iets kleiner maken en een oplossing voor de stofafzuiging maken. 


Uiteindelijk toch een nieuwe geleider gemaakt met de stofafzuiging er aan vast. Tot slot het gat versmald met een plaatje van triplex. Hij hangt dus om gewerkten aan de French cleat. Om in te stellen leg ik het hele ding op de werkbank. Super handig.