Verticale Platenzaag

24 juni 2021

Als aanvulling op de DeWalt zaagmachine ga ik een verticale platenzaag maken. Op het internet kun je vele voorbeelden vinden. Die van Philippe Zehnder vind ik een van de simpelste en slimste. Voor in mijn schuur een mooi voorbeeld. 

Op marktplaats heb ik voor weinig een Kinzo cirkelzaag kunnen kopen. Dit zijn goedkope zagen, maar voor het beoogde doel geschikt. Deze zaag heeft een plaatstalen zool en dit lijkt mij voor het vastschroeven op de glijplaat beter dan zo’n lichtmetalen spuitgietwerk zool. 

Vandaag gestart met de achterwand. Ik had nog stukken wit meubelplaat liggen, van 96x50. Geen idee meer, hoe ik eraan kom, maar ideaal voor de achterwand. Eerst met balkjes een geraamte gemaakt. Daarna de ruimte ertussen en de buitenmuur gevuld met stukken piepschuim, zodat ik dat stuk wand tegelijk isoleer. 

Tussen de platen heb ik horizontaal een gleuf gelaten ter dikte van een lat multiplex. Dit na een tip op woodworking.nl Zo kan ik platen op verschillende hoogtes zagen. Wel zo handig. 

Volgende. De geleiders. Ook weer van materiaal, wat ik nog had liggen. De profielen komen vermoed ik uit een basisschool. Naar ik mij kan herinneren waren de binnenste profielen van een wand met borden in een kleuterklas. Die schoven daar in. Lijken dus geknipt voor het nieuwe doel,  maar dan verticaal toegepast. Het geheim zit in een dunne ribbel waarmee het contact oppervlak kleiner wordt. Ik zal nog een detail foto maken. Het is nog even afwachten hoe dat werkt met de machine erop.
De profielen zijn iets te kort, dus verlengd met vierkant buis, wat ook weer te kort was. Deze doormidden gezaagd. Voor het zicht in het ontbrekende stuk ronde buis gelijmd. Al met al zijn het twee stevige geleiders geworden. 

Op de foto is ook al de slee te zien. Dit nog in een proefopstelling en nog niet gemonteerd. Dat is ook het onderdeel wat de meeste aandacht vraagt. Immers het geheel moet exact haaks zijn. 

Wat de slee betreft. Ik heb gekozen voor een slee uit twee delen, een achterplaat van 5 mm en een voorplaat van 18 mm berken multiplex. Hierin wordt de machine dus verzonken gemonteerd. Met de dunne achterplaat haal ik toch weer een cm winst voor de maximale plaatdikte: 5 cm.

Dit wordt wel een stevig geheel denk ik. 

Nog wat detailfoto’s

En de volgende stap. Geleiders gemonteerd met slee en contragewicht. Tot zover alles OK. 

En het werkt. Hij lijkt perfect haaks. Om de test van Philippe te herhalen, heb ik echter een groter stuk plaat nodig. Dus dat kan als ik daar aan toe ben. Volgende is de elektrische aansluiting. 

Op woodworking.nl kreeg ik de tip om het oprolmechanisme van een oude stofzuiger voor het snoer te gebruiken. Na een oproep in de straatapp, stond binnen 10 minuten een buurman met een oude stofzuiger voor de deur. 
Zo’n mechanisme werkt met een sleepcontact.

Ik heb er een houder omheen gemaakt.

Hierna een start-stop schakelaar gemonteerd en de schakelaar van de machine vastgezet. Het werkt perfect. 

De aansluiting van  de stofslang was mij niet naar de zin. De poort op de machine is vrij ondiep, glad en scheef. Daardoor bleef de slang niet lekker zitten. 
We waren op de terugweg van vakantie. Op een parkeerplaats langs de snelweg had iemand gemeend zijn zolderopruiming bij de vuilcontainer te zetten. Dat lijkt mij niet echt de bedoeling, maar er stond wel een stofzuigertje bij met een mooie slang. Dus die meegenomen. 
Na het mondstuk een stuk korter gemaakt te hebben, zodat deze mooi paste, heb ik deze slang vast aan de machine gemonteerd. Werkt perfect.

Omdat mijn werkplaats relatief klein eens, moet je en slim met de oppervlakte omgaan en slim met de wand ruimte. Ik ben nogal gecharmeerd van de Wurth Assy schroeven. Ook de doosjes zijn erg handig. Aan de voorkant op die voor de kleinsten na hetzelfde formaat. Aan de voorkant met zo'n kantelbaar klepje. Voor bedrijven levert Wurth daar speciale rekken voor. Het werkt het prettigst als de doosjes licht achterover hellen. Ik had al verschillende opties bedacht voor plaatsing in de werkplaats, totdat ik mij bedacht, dat de bovenkant van de wand van de platenzaag niet gebruikt wordt en licht achterover helt. Kortom op deze plek een schroevenkastje gemaakt.

Tja en toen hield de zaagmachine er mee op. Ik vond al een tijdje, dat het motortje niet zo lekker liep. Dat is het risico van tweedehands spul. Je kunt meestal niet zien hoeveel het gebruikt is.  Bij controle bleek, dat een van de koolborstels echt stuk was en eentje was beschadigd. Ik heb eerst nieuwe koolborstels overwogen. Echter, de prijs daarvan inclusief verzendkosten  deed mij besluiten voor een nieuwe te gaan. Tenslotte was de Kinzo aangeschaft  voor het experiment. Het experiment is helemaal geslaagd. Die paar tientjes had ik in die zin al goed besteed. Bovendien komt een nieuwe machine met een nieuw zaagblad. 

Bij de Praxis was een Ferm in de aanbieding. Nu is ook dit weer een budget ding, maar aangezien het een stationaire machine wordt, hij voor een gedeelte gesloopt wordt, ga ik geen geld uitgeven aan een dure machine. Dat heb ik meer over voor een mooi zaagblad, wat ik reeds besteld had. Op een tientje na net zo duur als de Ferm. 

Ik had eerst nog een poging gedaan met een nog vrij nieuwe Parkside, bedoeld voor mobiel gebruik, maar dat kwam met de maatvoering niet mooi uit. Bovendien had ik dit zaagblad al, dus een machine voor zaagbladen met dezelfde afmetingen lag voor de hand.
Kortom het is deze geworden.

Zoals gezegd, kon er eerst het nodige gesloopt worden. Eerst de onderste beweegbare beschermkap verwijderd. Die heeft in deze stationaire opstelling geen functie en zit alleen maar in de weg, met het zaag verwisselen. Vervolgens ook de stofpoort verwijderd. Bij de Kinzo heeft deze een grotere diameter en is één geheel met de bovenste beschermkap. Dit was een plastic gevalletje met te weinig vlees om een stokslang  aan te bevestigen. Na enig geëxperimenteer, dit onderdeel dus verwijderd. Een reststukje vijverslang is er voor in de plaats gekomen. Dit paste precies en is vastgezet met schroefjes, waarna afgekit. 

Zoals je hier kunt zien, ook het snoer weer ingekort. Nu heb ik dit wel wat ruimer genomen. Bij de Kinzo had ik dit te krap gedaan.  Bij het zaag verwisselen, moet de machine naar de maximale hoogte instelling. Bij de Kinzo, had ik het snoer te kort genomen, waardoor ik dit ook los moest maken. Nu dus met een lus. 

Het meest belangrijkste en lastigste is het exact haaks stellen. Bij de Kinzo had ik rails en machine gesteld met behulp van een waterpas, winkelhaak en exact haaks stuk plaatmateriaal. De rails zitten exact haaks. Ik meende de machine ook, maar later bleek daarin toch een minieme afwijking te zitten. Dat merk je bij grotere stukken. Met het puntje van een wigje kon ik dit corrigeren, maar het kon beter.

Nu was ik op het internet al eens het verhaal tegengekomen, van iemand die de zaagmachine stelde met een digitale hellinghoekmeter. Deze meter stel je eerst op het horizontale vlak. Er zit een magneet in en vervolgens kleef je deze dus aan het zaagblad. Zo meet je exact de afwijking van het zaagblad, welke je vervolgens stelt op 90 graden. Dus zo’n meter bij Wish besteld. 

Bij controle bleek dus dat de rails uitstekend stonden. De machine had dus een kleine afwijking. Het stellen heb ik net als bij de Kinzo als volgt gedaan, met dit verschil, dat ik nu dus de hellingmeter gebruikt heb. Ik heb eerst bovenin de zaagvoet  in het midden een klein gaatje geboord. Vervolgens de gaten voor de bevestiging aan de slee. Hierop de machine met een klein schroefje in het kleine gaatje zo in de slee bevestigd, dat er aan alle kanten nog een beetje ruimte is. Aan de onderkant, kan de machine in de slee dus nog naar links en rechts. Hierop de machine in z’n geheel op 90 graden gezet. 


Hierna was het eenvoudig, om de gaten van de slotbouten door de zaagvoet in de slee te boren en de machine aan de slee te fixeren. Vervolgens het snoer in de schakelaar gemonteerd. Tot slot bovenop de machine een strook van 5 cm rubber loper vastgezet. Dit hangt aan de linkerkant tot aan de onderkant van de zaag hier mee sluit ik de bovenkant waar aan de achterkant nog een vrij grote opening zit. Dit om een betere stofafzuiging te krijgen. Bij de Kinzo was dit niet nodig. Die heeft een spouwmes. De beschermkap is bij die machine dus meer naar achteren en sluit ook meer af. 

Wat ook nog op montage lag te wachten was een metrische verdeling. Hiervoor had ik twee stalen linten besteld met de 0 in het midden. Dit zijn zelfklevende linten dus super makkelijk te monteren. 

Je legt het lint met de 0 exact in het midden van de zaagsnede van de achterwand. Deze is zo’n 3 mm breed. Hierna aan beide zijden op 2 cm afgetekend op de achterwand. Vervolgens een paar millimeter op de 0 uit het lint geknipt. Iets breder dus dan de zaagsnede. Hierna beide kanten vastplakken. De uiteinde bijknippen op de breedte van de achterwand. 

Zoals je ziet, heb ik alleen lint op de onderste en de middelste steun. Langs de bovenste heb ik nog geen geplakt. Reden? Het lint werd per twee verkocht en ik wilde eerst weten, of het wat was. Aangezien ik dik tevreden ben over dit lint, denk ik, dat ik nog een setje bestel. 
Tot slot een foto van het resultaat van het nieuwe Bosch zaagblad. Werkelijk perfect.