Epiphone/Gibson Tobias Toby Deluxe IV

Op marktplaats een oude bas gekocht. Een opknappertje. Daar had ik al een tijdje zin in: Zo'n oude bas weer mooi maken. Bovenste plaatje is dus van hoe deze bas nieuw wordt verkocht.

Het ontwerp van de bas is gebaseerd op de bassen van Michael Tobias. Tegenwoordig MTB. Dit zijn beroemde bassen, maar Michael heeft begin jaren 90 het Tobias merk verkocht aan Gibson. De Tobias bassen van na die tijd zijn massaproductie bassen in wat meer het lagere middensegment. Zo ook deze gekochte.

Controle op de site van Epiphone geeft het volgende:

Op de hals kwam ik echter deze sticker tegen. Het zou dus kunnen, dat de hals in Japan gemaakt is. Gezien de kwaliteit van de hals zou dat best kunnen. Of de gehele bas is door Samick gemaakt in opdracht van Gibson Japan.

Een opknappertje dus. De bas toont geen sporen van intens gebruik. Hier en daar een krasje en een enkel butsje. Frets zien er ook nog goed uit. Jammergenoeg is er bovenaan de kenmerkende Tobias kop een chipje hout af. Dat is wel even een uitdaging. De electronica is echter een drama. De knoppen ontbreken, evenals de achterplaat. De dradenwirwar binnenin is duidelijk niet meer origineel en letterlijk aan elkaar geknoopt en getaped door iemand die blijkbaar geen soldeerbout had. Dat gaan we dus vervangen. Eerst maar wat plaatjes van de toestand.

Op de bas zit een mooi setje Flatwounds. Zo te zien d'Addario maar dat weet ik niet zeker. Nog niet veel bespeeld vermoed ik. Voor mijn spel zijn nieuwe ook niet nodig, dus die gaan in een spiritus-badje.

Hierna de bas geheel uitelkaar gehaald. Eerst de electronica verwijderd en daarna alles los geschroefd.

Vervolgens kon de grote schoonmaak beginnen. Sticker achterkant kop verwijderd en vervolgens met ontvetter het fretboard goed schoongemaakt en de rest van de bas. De body heeft een satijnachtige glans, maar die was hier en daar nogal dof geworden. Daarom de Monello Finale, Poor Boys en de polijstmachine erbij. Als dat op een auto werkt, kan het ook op een bas.

Van de kenmerkende kop was dus een klein stukje hout verdwenen. Ik heb er een nieuw stukje aan gelijmd. Eerst in vorm schuren. Daarna de bovenkant zwart gemaakt en meerdere lagen spuitlak gegeven. Tenslotte alles met korrel 600, 2000 en 3000 geschuurd. Waarna polijsten met Monello Veloci, Mezzo en Finale het afgemaakt heeft. Ik ben tevreden.


De electronica wil ik vervangen door een actief setje van Artec, de SE-2. €25 bij Thomann. Niet het duurste spul, maar het moet ook niet zo worden, dat de modificatie duurder wordt dan de aankoop/waarde van de bas. De recensies zijn wat dat betreft positief. Wat er in zat was een merkloos setje van Alie denk ik. Althans daar heb ik vrijwel identieke setjes gezien van nog geen €10.

Nu hebben de pickups drie draadjes i.p.v. twee en ik kon op het internet niet achterhalen, wat de functie van het rode en witte is. Dus op het basforum daarover een vraag gesteld. https://basgitaarforum.nl/viewtopic.php?p=1731741#p1731741

Ik vond nog dit plaatje op internet. Daarop lijkt het, dat de witte de Hot is en de rode gekoppeld aan de aarde.

https://www.talkbass.com/threads/epiphone-toby-deluxe-iv-wiring.1349762

De Artec preamp is binnen, plus een viertal mooie knopjes. Thomann is de leverancier.

Aansluiten van de preamp is eigelijk een fluitje van een cent. Het enige soldeerwerk is:

  • Batterijclip
  • De jackingang
  • De pickups. Die heb ik niet rechtstreeks aan de preamp gesoldeerd. Ik wist niet precies welk draadje nu wat was. Dus een draadje voor de Hot voor elke pickup en een aarde aan de preamp. Ook omdat er vier draadjes voor de aarde van de pickups verbonden moeten worden. Tussen de pickups en de draadjes naar de preamp een kroonsteentje gezet en gegokt op de witte als Hot. Dit bleek de juiste keuze, al heb ik de rode als Hot nemen nog niet geprobeerd.
  • Tot slot nog een aardedraadje tussen de volume en de trebble op de pot gesoldeerd. De pot van de trebble kon volgens de multimeter nog wel wat aarde gebruiken.

Hierna nog de aardedraad onder de bridge gelegd.

Ik moest een nieuwe achterplaat maken, omdat deze ontbrak. Van een restje Iep er een gemaakt en met alutape beplakt zoals je hierboven kunt zien.

Ook de knoppen waren er niet meer. Deze nieuwe messing is een gaatje ingeboord. Behalve de volume hebben alle potmeters een middenstand. Die voel je lichtjes. Ik heb de knoppen zo gemonteerd, dat iedere middenstand naar boven wijst. De volume wijst naar boven in maximaal stand. Ik heb geen idee, wat hierin gebruikelijk is, maar ik vind het zo wel handig.

Al met al zeer tevreden met het resultaat. Ik heb nog niets gedaan aan afstelling. Dat is het volgende waar ik mij in ga verdiepen, maar voor nu klinkt het al top.

Nabrander:

Op het basforum kreeg ik een opmerking over het kroonsteentje.

Heel mooi gedaan, goed dat zo'n fijn instrument weer gebruikt kan worden waar die voor gemaakt is. 
Alleen die kroonsteen... (krijg jeuk als ik ernaar kijk). Dit zal wel jaren goed gaan, mits dat dunne draadje recht en stevig onder het schroefje zit.
Misschien is een iemand bij je in de buurt met een soldeerbout en stukje krimpkous?

Mijn antwoord:

Dat kroonsteentje. Ik begrijp je, maar ik denk dat je mijn overwegingingen niet goed begrijpt. 

Het is niet de soldeerbout. De rest van de aansluitingen op de pre-amp heb ik keurig gesoldeerd. Daar zal het dus niet aan liggen. 

Als je het draadje gevolgd hebt, heb je gelezen, dat ik twijfels had over de drie draadjes uit elke pickup. Niemand hier kon een sluitend antwoord geven. Dan blijft over het proefondervindelijk uitproberen. Nu leek mij het geen goed idee om herhaaldelijk te bakken op die kleine printjes. Bovendien wees alles erop, dat er voor de aarde 5 draadjes bij elkaar kwamen. Daar moest dus sowieso iets op bedacht worden. En dan is een kroonsteentje zo gek nog niet. En inderdaad je kunt slecht kroonsteentjes monteren of goed. Net als solderen, of krimpen in 12V techniek. 

Maar ik ben het met je eens, een kroonsteentje wordt al gauw geassocieerd met amateur-prutswerk. Niet om aan te zien, maar het werkt wel. Wie weet verander ik het binnenkort nog eens naar een soldereerwerkje afgewerkt met krimpkous.