Tado actieve warmtevraag 2 zones

Bij cv-verwarming is het werken met actieve zones bij het Tado-systerm een groot voordeel. Wil je een kamer even snel op temperatuur, stuurt die kamer (zone) een warmtevraag naar de ketel. De Tado-knoppen in de rest van het huis, zorgen ervoor, dat die kamers niet overmatig verwarmd worden. Met de komst van de Quatt werkt dat niet lekker meer. Immers bij de Quatt heb je een aantal radiatoren altijd open staan. Die zouden dan ook extra gaan verwarmen, wat in die kamer een overshoot geeft. Daarnaast geeft het onregelmatig zenuwachtig aan/uit gedrag.

Toch werk ik in Tado met twee zones met een actieve warmtevraag. Het kan wel, maar onder de voorwaarde, dat je voor beide zones vrijwel het exacte schema hebt en beide zones niet geregeld worden met knoppen, maar met de thermostaat of de draadloze sensor. In beide ruimtes dus de radiatoren geheel open. Ik heb dat voor de woonkeuken en de woonkamer. Van 23.45 tot 18.45 hebben deze precies hetzelfde schema. ''s Avonds wordt de keuken niet meer als leefruimte gebruikt en gaat het schema naar avondstand van 20C. Dit om dan nog aan de warmtevraag van onze slaapkamer of een werkkamer te voldoen. Voor de woonkamer loopt het dan door. Zeer tevreden over.

In de woonkeuken hangen twee grote design radiatoren. Deze warmen minder snel op, maar omdat ze relatief veel water bevatten blijven ze langer warmte afgeven. De keuken heeft een groter warmteverlies. Veel glas en gedeeltelijk plat dak. Maar hier wordt ook gekookt en treed de zon eerder binnen. Meting met bedrade thermostaat.

In de woonkamer een enkele T22 met Heatfans. O.a. Afhankelijk van de stand van de Heatfan, reageert de radiator veel sneller, maar koelt dus ook sneller af. Deze kamer heeft echter een beduidend kleiner warmteverlies. Hier een houtkachel. Meting met draadloze sensor.

Schema woonkamer loopt van 23.15 op 18,5C naar 21,5C om 23.15. Gemiddeld over de dag dus 20C. Schema loopt op in stappen van 0,1C/45 minuten. De keuken wijkt hier dus alleen ''s avonds van af met 20C van 18.45 tot 23.15.

Nu met de koude van deze dagen is hoe een en ander werkt in de grafieken mooi zichtbaar. Warmteverlies en een hogere watertemperatuur doordat de CV ook veelvuldig bijspringt zijn nu de belangrijkste factoren. Temperstuurschommelingen ten gevolge van koken en intredend zonlicht zonlicht zijn nu minder relevant. 

Wat je ziet is dat tot 18.45 de keuken de Quatt aanstuurt en daarna de woonkamer. Nu bemerkte ik gisteren een ongewenste piek na 16.30 in de woonkamer. Nu had mijn vrouw kaarsjes aangestoken, maar de hoge watertemperatuur, nu het zo koud is, is hier ook debed aan. Ik heb hier de Tadoknop vervangen door een mechanische thermostatische knop van Danfoss. In eerste instantie voor de sier. Omdat ik al eerder iets gemerkt had, dat de radiator wel eens te warm kon worden, heb ik deze nu niet op Max gezet, maar op stand 4, dit is +/- 22C. Hiermee vlak je de piek en het volgende dal wat meer af.

De bijbehorende grafieken. 

Onderstaande grafiek is dus het resultaat van twee ruimtes. De ruimte met de laagste temperatuur met warmtevraag bepaalt en stuurt dus de CIC/Quatt aan.