Verwarmingsschema iets steiler.

Tot voor enkele weken, had ik het verwarmingsschema opklimmend op 0,1°C/45 minuten. Minimum 18,5°C en max 21,6°C. Gemiddeld 20°C
Nu de buitentemperatuur weer omhoog gaat, constateerde ik, dat ik het ‘‘s avonds toch nog wel eens kil vond en Tado daarom handmatig op 22°C zette. In de winter stookt de Quatt mooi door, nu zijn er meer momenten, dat hij uitstaat, de radiator waar ik naast zit koelt dan af, de Heatfan blijft wel draaien en dat maakt dan blijkbaar wel verschil.

Nu wil ik helemaal niet handmatig bijsturen, want dan kan het in de basis beter. Blijft, dat wij gedurende de dag graag een oplopende temperatuur hebben. Daar ook helemaal aan gewend zijn. Daarom heb ik de instellingsgrafiek iets steiler gemaakt. Temperatuur loopt dus iets sneller op. Nu dus 0,1°C / 40 minuten met een minimum van 18,3°C en een max van 21,8°C. Gemiddeld 20°C.

Een klein verschil met wel het gewenste resultaat. Menigeen zal denken, waar gaat dit over en toch kan een minieme aanpassing het verschil maken. Vandaar dat ik het toch maar even post. Plaatje van woensdag. Een bewolkte dag, wat dus een prachtige grafiek geeft.

Nog een aanvulling betreffende zones. De oorapronkelijke opzet van Tado is, dat meerdere ruimtes/zones afzonderlijk een warmtevraag naar de cv-ketel kunnen sturen en waarbij je dus met verschillende schema’s werkt. En…belangrijkste, waarbij je ook in de ruimtes de radiatoren middels slimme knoppen regelt. Met een warmtepomp geeft dat onvoorspelbaar gedrag. Temeer, omdat je met de Quatt minimaal een drietal radiatoren geheel open moet hebben.

Ik werk met twee masterruimtes. Waarbij de temperatuur gemeten wordt door de Tado thermostaat en de Tado draadloze sensor. Beide ruimtes hebben gedurende de dag exact hetzelfde schema. Alleen ‘s avonds is dit afwijkend. Dan bouwt de woonkeuken af naar de starttemperatuur van het oplopende schema. In beide ruimtes staan alle radiatoren dus geheel open. Met die toevoeging, dat de radiator in de woonkamer met een mechanische thermostaatkraan begrensd is op stand 4 is 22°C. Dit om de radiator te knijpen 
als door de houtkachel de temperatuur in deze ruimte boven de 22°C komt en verwarming van deze radiator ongewenst is als er wel warmtevraag van de woonkeuken is. In de Quatt-app zie je beide ruimtes dan ook als 1 zone. In de volgende plaatjes kun je mooi zien, dat de woonkeuken het grootste deel van de dag de warmtevraag genereert. Deze heeft het grootste warmteverlies. De woonkamer neemt het later op de dag over. Zo vangen ze elkaars afwijkingen in intreden zon, koken en houtkachel op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *