Zelfbouw bascabinet deel 3; Oefencabinet Philips
a en Toen was het even stil. Reden: de Dynacord bascombo hield er mee op. Gewoon in de stand-by stand. Plotseling een brom. Was het aansluiten van het zelfbouw-cabinet te veel van het goede? Wie zal het zeggen. Ding is al 40 jaar oud. Dan kan het een keer gebeuren. Eigenlijk had ie al veel eerder een servicebeurt moeten hebben.
Hij staat nu bij Geert Kroezinga ter reparatie. Gelijk ook een DFA888 naar Geert gebracht voor een complete revisie.
Nu heb ik wel een klein oefenversterkertje, maar die heeft z’n beste tijd ook gehad. Op het ene bandoefenadres staat een heel mooi TC Electronic BH250 basversterkertje. Mooi klein ding, maar wel 250Watt bij 4 ohm. Ik heb mij in dat ding verdiept en precies zo een besteld.
Het mooie aan dit ding is, dat er een stemtuner in zit. Dat is wel erg handig. Nu moet ik eerst altijd stemmen middels een los stemapparaat. Er zijn ook stempedalen te koop, maar dit is wel zo handig. Verder zit er TonePrint op. Een bijzonder systeem van dit merk, waarbij je effecten middels je telefoon via het element van de Bas (of gitaar) rechtstreeks in de versterker of het pedaal kunt beameren. Nu heeft een bassist veel minder behoefte aan effecten dan een gitarist. Die hebben vaak een pedalboard met meerdere pedalen. Maar het kan leuk zijn voor bepaalde nummers om een speciaal effect te hebben.
Inmiddels al een paar uitgeprobeerd en er is er een bij die echt bevalt en nu standaard actief is.
Nu had ik al eens voor een paar Euro een setje F9430 speakers meegenomen. Met op het front een hele dure naam voor toch vrij goedkoop gebouwde speakers. Ze staan in de folder van 1989.
Die dingen staan maar te verstoffen. Wat moet je er mee? Het zijn speakers met vlakke membranen en een passief membraan. Dat is piepschuim en een keer beschadigd, krijg je dat niet meer mooi. Kasten waren ook niet mooi meer. Folie liet op plaatsen los en het doek had ook zeker z’n beste tijd gehad. Niet geschikt meer om als mooi setje door te verkopen.
Maar wellicht wel geschikt voor een bass cabinet project.
Eerst maar eens ontleden.
Na wat proefjes met aansluiten op m’n nieuwe versterker, alleen en in combinatie met het zelfbouw cabinet, waar dit draadje mee gestart is, heb ik besloten een tweede cabinet te bouwen, van deze speakers. Het simpelst is deze dingen in serie te zetten. Dat geeft dus een speaker van 16 Ohm. In combinatie met het andere cabinet van 8 Ohm geeft dit, parallel aangesloten, een combinatie van 5,33 Ohm. Dat kan nog keurig op deze versterker die 250Watt op minimaal 4 Ohm geeft.
Eerst de folie eraf gehaald. Ik monteer de twee speakers gewoon aan elkaar. Keurig naast elkaar geeft een aanzicht van .......... inderdaad twee speakers naast elkaar. Omgedraaid en gekanteld geeft al een spannender beeld.
Na plakken en schroeven, het nodige schuurwerk. Het was droog weer, dus dat kon mooi buiten.
Na het schuren het geheel in de zwarte verf gezet en daarbij de zaagsel-truc weer toegepast.
Interne bekabeling aangepast. De twee speakers in serie. De kabelaansluitingen vervangen door twee speakon-inlets. Deze vervolgens parallel gezet. Tot slot in iedere kamer op een lange en een korte kant nog wat restjes noppenschuim geplaatst. Dit komt de klank zeker ten goede. Vervolgens alle drivers weer gemonteerd. Hierna nog wat hoekjes gemonteerd en wieltjes.
Het is natuurlijken een MAF ding, maar als oefenkabinet voldoet hij zeker. In combinatie met het andere cabinet klinkt het helemaal goed, waarbij de laatste vanwege de lagere weerstand het meeste werk doet. Maar ze vullen elkaar mooi aan.
Mooi is natuurlijk, dat deze bouw bijna niets aan nieuwe investering gekost heeft. Al het materiaal had ik nog liggen. Alleen de stekkers voor de speakon-kabel heb ik nieuw gekocht.
En.... vele uurtjes bouwplezier. En dat is ook wat waard.