Quatt Warmtepomp
Op 12 maart is bij ons de Quatt warmtepomp geïnstalleerd. Ik had mij al geruime tijd op verschillende warmtepompen georiënteerd en ben dus uiteindelijk bij dit merk uitgekomen. Quatt-website
De belangrijkste redenen op een rijtje :
- De Quatt is een monoblok warmtepomp. Dwz, dat alle belangrijke hardware in de buitenunit zit. Dit in tegenstelling tot een split-warmtepomp, waarbij je een buiten unit hebt en ook nog een relatief groot apparaat naast de ketel. Daarvoor is bij ons eigenlijk geen ruimte. Wel plaatst Quatt bij de ketel een klein doosje met daarin een computertje om alles aan te sturen: de Commander in Chief: CiC
- Een monoblok is eenvoudiger te installeren en daarmee ook goedkoper.
- De Quatt is een kleine monoblok en een van de stilste.
- De Quatt werkt volgens een ander principe dan de meeste andere warmtepompen. Geen buffervat, maar met een bypass. Ook dit maakt het weer goedkoper. Voorwaarde is daarbij wel, dat er altijd minimaal 3 radiatoren geheel open staan.
- Quatt is een one-shop merk. Fabrikant, installatie en onderhoud ineen. Er zit dus geen groothandel of installateur tussen. Ook dit maakt het tot een voordelige warmtepomp. Het risico daarbij is meteen, dat als ze failliet gaan je dus een probleem hebt. Echter bij de VanMoof fietsen hebben we gezien, dat er dan wel anderen zijn die in dat gat stappen wat betreft het onderhoud. Behalve de software in de aansturing, zijn de onderdelen in de warmtpomp zelf reguliere techniek.
- De Quatt werkt met een groot aantal thermostaten. Heb je al een geschikte thermostaat, scheelt dat ook weer. Wij hadden al het Tado systeem. Is je huidige thetmostaat niet geschikt, komen die kosten er nog bij.
- Aangezien de Quatt bij ons binnen 8 meter van de ketel geïnstalleerd kon worden zonder meer, volstond bij ons de basisinstallatie. Dus de vanaf prijs. Wel hebben we extra een vuilafscheider laten plaatsen. Een aanrader bij met name oudere cv-installaties, waarin nog weleens vuil in het water wil zitten. Bij een cv-ketel niet zo'n probleem. Een warmtepomp is hier gevoeliger voor.
- Al met al dus een voordelige warmtepomp, waarbij je bijna de helft terugkrijgt aan subsidie. Met aftrek van de subsidie heeft de Quatt ons €3000 gekost. Daarmee kom je op een naar schatting terugverdientijd van 5 a 6 jaar.
- Het is een hybride oplossing, dus de cv-ketel blijft hangen voor tapwater en als het heel koud is de warmtepomp aan te vullen. Aangezien de cv-ketel veel minder draaiuren maakt wordt de levensduur van de cv-ketel aanzienlijk langer.
Tijd om mijn ervaringen te delen. Met name interessant voor diegenen die alleen met radiatoren verwarmen. Daarbij nog de samenwerking met de Tado thermostaat. Ik ben uitermate tevreden.
Er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden.
Ik heb voor de komst van de Quatt geoefend met de cv op een lage watertemperatuur. Zo rond de 35C. Een aanrader, omdat je zo je afgiftesysteem, warmteverlies, huis en ruimtes goed leert kennen. Dit in relatie met jouw verwarmingswensen. Dit is meteen een disclaimer. Iedere situatie is anders. Ik geef hier mijn ervaringen met radiatorverwarming, Tado en Quatt weer. Wat bij mij goed werkt hoeft bij een ander niet te werken.
Zo mogelijk kun je dan een eerste keer waterzijdig inregelen. https://www.youtube.com/watch?v=npztwQFGj_E&t=17s
Toch is zo'n proef met de cv-ketel anders dan met de Quatt. Immers de ketel heeft het water in een wip op de gewenste temperatuur, ook al is die laag. De Quatt begint bij zo'n 20C en dan is de afgifte van een radiator minimaal. Het duurt dus veel langer.
Op plaatradiatoren is een radiatorventilator daarom sterk aan te raden.
Ik heb zelf gekozen voor Heatfan. https://heatfan.eu/vergelijk-heatfan/
De speedcomfort die je in veel bouwmarkten ziet, beviel mij niet en heb ik na een week weer terug gebracht. Teveel lawaai.
Neem bij Heatfan de smart controller. Die heeft 6 standen en kun je dus uiterst stil laten draaien. Bovendien heeft deze een schakelpunt van 25,3C en begint dus al snel te werken.
Dan wat Tado thermostaat betreft. Ik vind dat Tado uitstekend samenwerkt met de CIC. Er is wel een maar, namelijk dat er maar één ruimte is die directe warmtevraag naar de CIC kan sturen. Dat iedere ruimte een directe warmtevraag aan de ketel kan doorgeven is een sterk punt van Tado bij gebruik van enkel een cv-ketel. De zgn zone regeling. Ik had dit en heb het ook geprobeerd in de samenwerking met de Quatt. Echter meerdere ruimtes met een directe warmtevraag geeft zenuwachtig onvoorspelbaar gedrag van de Quatt. Dat je daarom Tado niet zou kunnen gebruiken met zoneregeling, daarom een overbodig duur systeem is, verwijs ik naar het land der fabelen. Onzinverhalen gebaseerd op aannames en niet gestoeld op feiten. Bij mij werkt het uitstekend inclusief dag- en weekprogramma's. Je moet er echter voor zorgen, dat de "master"ruimte, de ruimte waar de Tado regeltermostaat hangt zo ingeregeld is, dat deze ook de rest van het huis kan bedienen. Immers die ruimtes zijn daarvan afhankelijk met een indirecte warmtevraag.
Ik kom daar bij de verschillende ruimtes op terug.
Het is dan ook van wezenlijk belang, dat je goed afweegt in welke ruimte je de regelthermostaat hangt. Dat is de ruimte die je relatief veel gebruikt en met een relatief groot warmteverlies. Liefst met niet te veel invloed van de zon. Daar zal immers de warmtevraag het grootst zijn. Dat kan de woonkamer zijn, maar dat hoeft niet. Ik heb gekozen voor de keuken. In het volgende zal ik het per ruimte bespreken.
De woonkeuken.
Deze ruimte wordt door ons vrijwel de gehele dag gebruikt. Met een uitbouw met veel glas en platdak heeft de keuken relatief ook een hoog warmteverlies. Bovendien komt hier in de winter geen direct zonlicht. Ideaal dus om de thermostaat te hangen. Nu had ik een aantal jaren geleden met de aanschaf van het Tado -systeem, de thermostaat om geheel andere redenen al verhuisd van de woonkamer naar de keuken. De Tado hing er dus al.
De keuken wordt verwarmd met twee grote design kolom radiatoren. Hier kunnen geen Heatfan's op. Het voordeel is echter, dat zo'n radiator in vergelijking met een plaatradiator veel water bevat. Warmt minder snel op, maar houdt de warmte vervolgens langer vast. Op zich denk ik, dat deze twee radiatoren samen voldoende water hebben voor de drie-radiatoren-eis. Ik heb dit echter aangevuld met een kleine radiator in de gang, inclusief Heatfan, welke dus ook continu geheel openstaat. De radiatoren in de keuken worden geregeld door een thermostaatventiel, zoals alle radiatoren in het huis. De Tadoknop hier dus weer vervangen door een mechanische thermostaatknop die op 5 staat, dus geheel open.
Het mooie van de Tado-thermostaat is, dat je deze kunt instellen op tienden van een graad. Proefondervindelijk ben ik er achter gekomen dat, ik de rest van het huis het best bedien door ieder half uur de temperatuur met 0,1C te verhogen. Te beginnen om 00.00 uur op 18,1C tot 21,5C om 17.00 uur. Hierna beginnen we meestal met koken. Dit brengt extra verwarming met zich mee, waarbij de kans dat de Quatt dus stopt groot is. Ik moet er dus voor zorgen, dat ook de andere ruimtes in het huis rond dat tijdstip voldoende op temperatuur zijn.
Het laten oplopen van de ingestelde temperatuur zorgt ook voor de langste runs.
Als voorbeeld het overzicht van 4 april.
De achter- en voor woonkamer.
Wij wonen in een dertigerjarenhuis met kamer ensuite. Dat betekent twee woonkamers. De achterkamer gebruiken we het meest. ''s Winters hebben we de suiteduren dicht. De voorkamer staat continu op 18C ingesteld. Dat heeft twee redenen. Een ruimte minder hoog verwarmen scheelt natuurlijk energie. Belangrijker is echter, dat we in de achterkamer een houtkachel hebben. Hoewel het maar een klein kacheltje is, geeft deze zoveel warmte, dat we dan de koele voorkamer erbij trekken.
Onder de T21 radiator in de voorkamer hangt weer Heatfan. Willen we de voorkamer om een andere reden bij de achterkamer trekken stellen we deze ruimte in op 20C. De kamer is dan relatief ook snel op temperatuur, maar wel afhankelijk van de keuken. Immers indirecte warmtevraag.
Voor de achterkamer heb ik een dagprogramma gemaakt weer in stappen van 0,1C/half uur. Een dagverhoging van 1,5C. Dat past beter bij ons. ''s Ochtends wat koeler en's avonds lekker knus. Ik ben ook helemaal geen liefhebber van vloerverwarming met de gehele dag dezelfde temperatuur.
Onder de radiator weer Heatfan. Meestal op stand 1 of 2. Ik heb het zo gemaakt, dat vlak bij de Controller hiervoor geschakeld stopcontact zit. Ik kan de Heatfan hier dus ook makkelijk uitzetten. Mijnstoel staat namelijk stijf naast de radiator. Als deze niet meer verwarmt, blijven de fans nog wel een poosje draaien. Dat geeft een luchtstroom die ik dan als tocht ervaar. Bijvoorbeeld als de houtkachel aangaat. Overigens zet ik dan de thermostaat in de keuken op 20C. Immers dan hoeft er niet meer verwarmt te worden. Zodra we naar bed gaan, zet ik de thermostaat in de keuken op 19C.
De zolder.
Dit is onze slaapkamer welke vrijwel de gehele zolder beslaat. Hier een grote design kolomradiator. Aangezien we hier ook ons sanitair met bidet, wastafel en stoom-douchecabine hebben, staat de Tado hier ook op een dagprogramma, waarbij ik de temperatuur ''s ochtends iets verhoog naar max 18,5C. Toen we nog verwarmde op de cv-ketel kon je de temperatuur hier snel even omhoog gooien. Ik heb nog even gedacht aan aanvulling met een infrarood-paneel, maar met de verhoging ''s ochtend is het zo ook prima
Deze slaapkamer heeft relatief veel warmteverlies met een dakkapel en natuurlijk het dak van het huis. Deze ruimte geeft dan ook in tijd veel warmtevraag, wat het functioneren van de Quatt ten goede komt.
De verdieping.
De kamers hier staan standaard op 17C ingesteld. Twee kamers met Tado-knoppen. De rest met mechanische thermostaatknoppen. Alleen mijn werk/hobbykamer wordt frequent gebruikt. Daarom hier een weekprogramma op de Tado ingesteld.
Tot slot.
Primair gaat het natuurlijk om comfort. Nu we meer binnen de schil en minder per ruimte verwarmen is met de komst van de Quatt het comfort in het gehele huis toegenomen.
De hoogte van de COP is een leuk gegeven. Dat we nu veel minder gas gebruiken met een relatief lage investering is natuurlijk prachtig. Wat het financieel scheelt kun je eigenlijk pas na een jaar zeggen. Maar ook dat is uitermate relatief.
Al met al dik tevreden met de Quatt.